Ruka

Ruka on loistava pohjoisen matkakohde niin kesä- kuin talviaikaankin. Uskomattoman kauniit maisemat tarjoavat paljon tekemistä ulkoilun ja urheilun ystävälle jokaisena vuodenaikana. Puuhaa riittää niin lapsille kuin aikuisillekin ja Ruka onkin saanut lempinimen Luonnon Oma Huvipuisto. Rukalla järjestetään myös erilaisia tapahtumia läpi vuoden.

Kesäisin Ruka tarjoaa paljon ulkoiluaktiviteetteja kauniissa Lapin luonnossa. Tarjolla on niin koskenlaskua Kitkajoella kuin melontaa Oulankajoella. Yksi alueen suosituimmista aktiviteeteista on 80 kilometriä pitkä vaellusreitti Karhunkierros, joka kerää kevät-, kesä- ja syyskausilla hurjan määrän patikoijia paitsi eri puolelta Suomea, myös ulkomailta. Asumattoman erämaan kauniit maisemat luonnonvesistöineen ovat kokemisen arvoisia, vaikka vaellus kestääkin useita päiviä. Rukan lähistö on myös kalastajan paratiisi; siellä on upeat kalastusmaisemat ja laadukas vesistön- ja kalanhoito takaa saaliin lähes jokaisesta järvestä ja joesta. Lapin kuohuvat kosket tarjoavat perhokalastajille ikimuistoisia elämyksiä.

Talvisaikaan Ruka on puolestaan talviurheilun ystävän ykköskohteita – vuonna 2014 se valittiin Suomessa vuoden hiihtokeskukseksi. Hiihtokeskus tarjoaa lautailun ja laskettelun harrastajille 34 eri rinnettä, joista pisin on reilusti yli kilometrin mittainen. 21:stä hissistä viisi on tuolihissejä. Tavallisten rinteiden lisäksi Rukalla on muun muassa Freestylekeskus kumpareikkoineen ja hyppyreineen sekä mahdollisuus vapaalaskuun. Lapsille on tarjolla kaksi omaa hiihtoaluetta, seikkailureitti sekä pulkkamäki. Ruka on yksi Euroopan lumivarmimmista hiihtokeskuksista; kausi alkaa yleensä jo lokakuun puolivälin jälkeen ja jatkuu lähes toukokuun puoleenväliin saakka. Maastohiihdon harrastajalle alueella on tarjolla 200 kilometriä kunnossapidettyjä latuja, joista osa on myös valaistuja. Valittavissa on sekä helppoja että vaikeita hiihtoreittejä. Lisäksi alueella toimii useita elämysseikkailuja tarjoavia yrityksiä, joiden kautta voi osallistua muun muassa moottorikelkka-, husky- tai lumikenkäsafarille. Yritysten oppaiden johdolla voi kokeilla myös lumigolfia ja talvikalastusta tai vierailla porotarhalla. Yritykset järjestävät myös esimerkiksi erätaitokilpailuja ja maastokokouksia.